woensdag 2 april 2014

De bloemetjeskraal

Eindelijk heeft Jenne zijn bloemetjeskraal gekregen. Het is de laatste kraal van de kanjerketting. Het is de kraal die symbool staat voor het einde van de behandeling.
Helaas is het al de tweede keer dat Jenne deze krijgt. Daardoor was het niet echt iets waar we naartoe leefden. Wij weten dat je ondanks dat bloemetje ook gewoon aan een volgende ronde kan beginnen. Maar toch blijft de kanjerketting een fantastisch initiatief.Ik heb het al eens eerder over de kanjerketting gehad. De ketting vertelt het persoonlijke verhaal van de behandeling van Jenne. Voor elke ingreep, elk zakje bloed, elke week chemo, elke keer in isolatie,...is er een specifieke kraal. Hierdoor kan Jenne nu de ketting overlopen en vertellen wat er toen gebeurde. Over bepaalde kralen is hij erg fier, sommige kralen waren felbegeerd (ik steek het op zijn kinderlijke naïviteit). Het maakte wel dat sommige pijnlijke, vervelende of onprettige dingen werden goedgemaakt door een mooie kraal.
Gelukkig kijkt Jenne er, voorlopig nog, zonder dubbele gevoelens naar. Nu is er enkel fierheid denk ik. Zoals een ridder die een draak verslaan heeft, zoals een superheld die de 'bad guy' onder handen genomen heeft, zoals een brandweerman die een brandje geblust heeft. (hierover straks meer)

In Leuven zijn ze pas begonnen met de kanjerketting toen Jenne op het einde van zijn eerste behandeling was. De ketting is dus minder lang dan ze normaal zou zijn maar toch is de ketting even lang geworden als Jenne en Mona samen.Onlangs kwamen er twee wensfeeën op bezoek (de derde was ziek). Ze kwamen eens praten met Jenne. Het werd een gezellige babbel in de tuin over wie Jenne is en hoe hij omgaat met alles. Eén fee merkte op dat het bij Jenne vaak gaat over iemand redden. Vreemd. Dat had ik zo nog niet bekeken, maar het klopt. Tijdens het verkleden, in zijn fantasiespel, als hij speelt met zijn speelgoed,... telkens gaat het over boeven vangen, branden blussen, mensen redden. Dit is inderdaad begonnen toen hij ziek werd. Het is ook zeer opvallend hoezeer hij daarin opgaat. Misschien was het voor hem een vlucht of een manier om met alles om te gaan. Anderzijds is het ook wel typisch jongensspel en typisch voor zijn leeftijd.

Toen we onlangs dan eindelijk die bloemetjeskraal aan zijn ketting regen, vertelde ik hem hoe trots we op hem zijn. Hoe goed hij dat alles gedaan en doorstaan heeft. Zijn antwoord daarop was: "Maar jullie hebben ook heel goed voor mij gezorgd hoor!"
Zelfs op zo'n moment, na zo'n gevecht is mijn vierjarig jongetje weer aan het zorgen voor anderen.
Misschien moet hij toch maar echt een superheld worden!

3 opmerkingen:

 1. Proficiat voor de mooie beladen bloemetjeskraal! Zeker weten dat hij het schitterend heeft gedaan en jullie samen met hem!!
  Jenne zal door dit alles uiteraard een jongen zijn met een extra-dimensie die zijn boodschap van zorg en mensen redden gans zijn leven zal meedragen.
  Wat fijn dat we zo'n ventje in ons midden mogen hebben.
  Dikke knuffels voor jullie viertjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is een kanjer en ieder van jullie.
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Elke kraal een nieuwe dosis kracht
  Kasper

  BeantwoordenVerwijderen