maandag 7 juli 2014

Make-a-wish!

Het begon met een groot perkament in de brievenbus. Het was een brief van ridder Raymond om Jenne uit te nodigen in de ridderwereld. Op 6 juli zou hij om 8u worden opgehaald. Een week voor de grote dag kwamen de wensfeeën op bezoek met een aftelkalender. Dat kwam goed uit want Jenne wist tegen die tijd al niet meer waar hij het had van de zenuwen. Het was die dag net zijn vijfde verjaardag, dus hadden de feeën nog een mooie riddertaart meegebracht en ook werden er stiekem verkleedkleren afgegeven.
Wat een prachtig begin en hoe spannend was het allemaal! Jenne begon al te fantaseren over zijn dag. Elke dag maakte hij een raampje in het ridderkasteel open (aftelkalender) om zo beetje bij beetje dichter te komen bij zijn wensdag.Op 6 juli was het dan eindelijk zover. De avond ervoor, toen Jenne en Mona al sliepen, werden de ridder -en jonkvrouwoutfits klaargelegd in hun kamer. Jenne was al vroeg wakker en had in het donker al gezien dat er kleren klaarlagen. De eerste verrassing van de dag. Er zouden er nog veel meer volgen. Veel te veel om op te noemen en om te bevatten zelfs.
Om 8u ging de deurbel en stonden er twee vriendjes van Jenne volledig in gepaste outfit klaar met Jennes grootouders en wensfeeën. Met z’n allen vertrokken we met een busje richting Doornenburg. De lange rit werd verzacht met allerlei lekkernijen en een leuke ridderfilm.
Daar aangekomen stond schildknaap Fritz ons reeds op te wachten. Hij begeleidde ons over het domein van het kasteel recht de ridderwereld in. We liepen door een middeleeuws dorp gevolgd door een hele stoet van mensen uit het dorp, ridders en paarden. Onderweg werden we langs alle kanten begroet en toegeroepen en kreeg Jenne zelfs enkele buigingen. Uiteindelijk kwamen we aan bij ridder Raymond, de man die Jenne uitgenodigd had. De stoet vormde een halve cirkel en Jenne werd naar voren geroepen. Wat er dan gebeurde overtrof Jennes dromen. Hij werd tot ridder gekroond en kreeg daar een certificaat van als bewijs. Jenne kreeg een cape van zijn ridderorde, hij kreeg een schildknaap toegewezen (Frits) en hij kreeg een echt reuze groot zwaard en een echte riddervlag. Eén ridder kwam naar voren en zwoer eeuwige trouw aan Jenne en beloofde hem te dienen. Na een luid applaus liepen we zwaar beladen door naar het riddertoernooi. Jenne werd door de microfoon verwelkomd als Heer Jenne en erejurylid, hij mocht op de eretribune plaatsnemen. Toen het steekspel begon, kwam iedere ridder eerst Jenne groeten alvorens het duel te beginnen.
Na afloop van het steekspel mocht Jenne nog een ereronde op het paard van zijn ridder rijden. Dat was zijn eigenlijke wens geweest, ridder op een paard zijn. Ook Mona en de vriendjes mochten een toertje doen op het paard, met de lans in de hand. Meteen daarna konden de kinderen al gaan boogschieten.Het was een goedgevulde dag en dit was enkel nog maar de voormiddag. We werden verder nog getrakteerd op één van Jennes lievelingsgerechten: spaghetti, er was een roofvogelshow waar Jenne mocht aan deelnemen, we kregen een rondleiding in het kasteel en konden aan alle tentjes en kraampjes gaan kijken en spelen, de jonkvrouwen in het gezelschap werden geschminkt, we keken naar een echt ridder zwaardgevecht waar het heel zwaar aan toeging, Jenne en zijn gezelschap mochten vanop de eretribune naar de riddervaardigheden kijken alwaar ze limonaderidderwijn geserveerd kregen.
De ridders van zijn ridderorde hadden ook nog samengelegd voor een prachtig cadeau voor Jenne.
Alles was tot in de puntjes verzorgd en Jenne werd ongelooflijk verwend. Jenne nam uiteindelijk doodmoe en met dikke knuffels afscheid van iedereen. Ter afsluiting werd er nog een groepsfoto genomen met alle ridders samen.
Op de terugweg en bij aankomst thuis bleven de verwennerijen maar komen. We sloten met z’n allen thuis de dag af met een maaltijd en Jenne kroop uitgeput maar ontzettend gelukkig zijn bedje in alwaar hij verder ging dromen over al dat moois.Het was zo’n prachtige dag! Onmogelijk om hier te beschrijven.
Zoveel verwennerijen, zoveel indrukken, zoveel aandacht, zoveel moois en zoveel warmte.
Dankjewel ridders van Doornenburg, dankjewel ridder Raymond, dankjewel schildknaap Fritz. Maar bovenal dankjewel Make-a-wish en dan in het bijzonder dankjewel Inge, Karine en James!!!(Op de foto's klikken om beter te bekijken. Dit zijn de eerste foto's. We hebben er niet zo veel getrokken doordat we zo overweldigd waren. Later krijgen we betere foto's van make-a-wish.)

3 opmerkingen: