maandag 19 augustus 2013

Hulp

Door weer in het ziekenhuis te zitten en dan vooral onverwacht hier te verblijven, beseffen we weer eens waar we eigenlijk toch nog wat hulp kunnen gebruiken.
Het moeilijkste zijn de maaltijden. Jenne krijgt hier eten, maar de bijslapende ouder niet. Voorlopig zitten A en ik overdag vaak samen in het ziekenhuis en Mona is ofwel bij ons ofwel ergens bij vrienden. Wij hebben dus niet zo veel tijd om te koken tijdens deze ziekenhuisverblijven. We kunnen wel eens in het winkeltje iets gaan kopen, maar als we hier zo vaak verblijven komen de spaghetti en broodjes onze oren uit (dan heb ik het nog niet eens over hoe ongezond al die snacks zijn). We kregen al een voorstel van iemand die in de buurt woont, om eens een uurtje op Jenne te komen passen zodat wij eens naar de cafetaria iets kunnen gaan eten. Geweldig! Maar het kan ook met wat minder inspanning.
Een mama op de gang vertelde ons hoe zij het deed. Ze vroeg aan al die mensen die graag wilden helpen om, als ze koken voor zichzelf, iets meer te maken of overschot bij te houden. Ze was zelf allemaal bakjes gaan kopen om het eten per porties van twee personen in te vriezen (ofwel voor de ouders in het ziekenhuis ofwel voor de ouder met het andere kind thuis).
Zo veel mensen vragen ons wat ze voor ons kunnen doen. Wie graag kookt of toevallig een portie over heeft, mag ons dat altijd laten weten. Dan kijken wij even of het bij in onze diepvriezer kan.(Het zou jammer zijn als we het eten moeten weggooien omdat iedereen tegelijk op het idee komt.) Op die manier hebben we steeds iets in de vriezer zitten om mee te nemen naar het ziekenhuis en krijgen de gulle gevers meteen hun potten terug. Dit zou voor ons zo'n grote hulp zijn en vooral een grote zorg minder!

Het tweede moeilijke en steeds weerkerende punt is opvang voor Mona. Mona heeft gelukkig heel behulpzame grootouders die regelmatig willen inspringen, maar uiteraard zijn deze niet steeds beschikbaar of wil Mona af en toe ook eens wat anders. Als we een lijst zouden kunnen opstellen met mensen die het zien zitten om eens een dag een extra kind in huis te hebben, zou dat heel handig zijn.
Wanneer de school terug begint, zullen we af en toe niet op tijd aan school geraken door de vele ziekenhuisbezoeken. Ook dan zou het handig zijn als Mona met iemand mee naar huis kan en daar mag blijven tot wij terug thuis zijn (ik vanuit het ziekenhuis of A van zijn werk).

Het laatste puntje is bezoek. Bezoek is leuk voor ons, voor Jenne en voor Mona. Het geeft wat afleiding, warmte en nieuwe energie. Helaas hangen hier een aantal regels aan vast in verband met infectie-en besmettingsgevaar. Er mogen geen kleine kinderen op bezoek komen en liefst niet te veel mensen tegelijk (max 2 volgens de regels). Als je verkouden bent of je voelt dat je ziek aan het worden bent, is het ook beter om het bezoek even uit te stellen.
Als je graag op bezoek komt, laat ons dan iets weten. Zo voorkomen we te veel volk tegelijk.
Jenne zal nu veel thuis zijn en veel dingen niet meer kunnen/mogen. We doen ons best om toch te zoeken naar uitstapjes die mogelijk zijn, maar nu hij niet naar school mag, zal hij toch heel vaak gewoon thuis zijn. Bezoek mag dus zeker ook thuis (onder min of meer dezelfde voorwaarden als in het ziekenhuis).

Dit is een blogpost die ik al een tijdje uitstel. Ik vind het moeilijk om hulp te vragen en zeker op deze manier (zo massaal en een hele lijst). Zoals de mama vanop de gang zei, is het nu even alle schaamte opzij zetten omdat je weet dat de weg nog lang is. Omdat je weet dat die hulp het zo veel aangenamer kan maken, waardoor je meer energie hebt om in andere, nuttigere dingen te steken. Zoals een ziek kind bijvoorbeeld, of een zus die zich soms toch wel wat verwaarloosd voelt.

7 opmerkingen:

 1. Goed zo! Ben fier op jullie om de stap te zetten;) Iedereen die wil kan zo iets kleins doen om dit avontuur wat draaglijk te maken!

  Liefs,

  Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi eva en Anton,
  Blij dat we iets kunnen doen! Je mag mij al zeker ook op de list zetten voor een dagje of meerdere dagen speelplezier voor Mona met Lena en lies. Wij zijn nu nog op vakantie maar vanaf begin schooljaar zijn we beschikbaar! Liefs. Lieve. Ik ben er zeker van er de meisjes dat heel leuk zullen vinden en wij ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Eva,
  Hier ook een mama die Mona wel mee naar huis kan nemen als de school gedaan is. Laat maar iets weten. De dagen dat ik vroeg dienst heb sta ik 'savonds aan de schoolpoort.

  Mama hilde ( klasgenootje laura)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Piep

  Niet mee inzitten met hulp te vragen ; we doen het gewoon.....
  Ik zie het wel zitten om te koken voor wat meer mensen.
  Hoe de westvlaamse catering naar jullie toe komt? we kijken voor een oplossing.

  anja stefan en joren

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook ik kook graag eens een paar porties meer om jullie buikjes te vullen met lekkers. Dan moeten jullie daar al eens een keer minder aan denken. Als A weer aan het werk is geef ik wel eens een frigo zakje mee. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hebben jullie een grote diepvriezer, zullen we met de collega's een kookmarathon voor jullie organiseren?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dankjewel allemaal voor de aangeboden hulp.
  We hebben één schuif voorzien voor potjes die we zelf maken of krijgen. Een kookmarathon kan onze vriezer niet aan vrees ik. Wel een lief idee!

  BeantwoordenVerwijderen