dinsdag 1 oktober 2013

blazen en zuchten

Pfff, 8,5 uur dagzaal gewoon voor een zakje bloed. Ik kan zelfs niet zeggen dat het een drukke dag was. Het was wel een lange dag met heel veel volk op de dagzaal. Meer dan de helft van die 8.5 uur heb ik doorgebracht op een kleuterstoeltje. Een mens zou ervan beginnen gillen!
De bloedwaarden van Jenne zijn nog steeds heel laag. De plaatjes waren een randgeval. Hij staat vol blauwe plekken en rode spikkels doordat hij te weinig bloedplaatjes heeft. Vrijdag moeten we nog eens terug naar de dagzaal om te zien of de bloedwaarden al terug aan het stijgen zijn zodat we maandag alweer met de volgende chemo kunnen beginnen.

Er is wel een verandering in de planning. Na de volgende chemo zouden ze toch graag stamcellen oogsten. Uit voorzorg. Als de kanker dan nog eens terugkomt, hebben ze de stamcellen toch al in de diepvries zitten. We krijgen hierover nog meer informatie maar ik probeer toch al uit te leggen wat ik ervan onthouden heb, na zo'n lange dag.
Om voldoende stamcellen uit zijn bloed te kunnen afnemen moet het aantal stamcellen in zijn bloed tijdelijk worden verhoogd. Dit gebeurt door de toediening van chemotherapie én groeifactoren. Als groeifactoren gegeven worden na een behandeling met chemotherapie, levert dit nog meer stamcellen op in het bloed. Na de chemo zouden we dus elke dag spuitjes moeten zetten bij Jenne zodat zijn beenmerg meer stamcellen in het bloed afgeeft.

Op het moment dat er voldoende stamcellen in het bloed aanwezig zijn, worden ze gecollecteerd.
Bij Jenne moet er eerst onder narcose een extra catheter in de lies geplaatst worden. Deze wordt direct in de slagader geplaatst waardoor er een groter debiet is, wat nodig is voor de stamceloogsting. Daarna beginnen ze aan het oogsten. Hiervoor komt er een grote machine naast zijn bed te staan die enkele uren lang de jonge stamcellen uit zijn bloed filtert. Op het einde wordt er geteld om te zien of ze genoeg stamcellen hebben. Als dat zo is, mag hij gewoon naar huis. Als ze er niet genoeg hebben, moet hij blijven overnachten en gaan ze de volgende dag door totdat er genoeg stamcellen geoogst zijn.

Normaal zullen de bloedwaarden na de volgende chemo heel snel en diep dalen maar ook snel weer stijgen, en dat is net wat ze nodig hebben om die stamcellen te kunnen oogsten. Het voordeel is, dat door het toedienen van de spuitjes of door het oogsten (alleszins door deze hele onderneming), de waarden sneller weer zullen stijgen. Daarna kunnen we gewoon zoals gepland naar Villa Pardoes. Als er geen spelbrekers zijn natuurlijk. We slepen ons dus verder naar de volgende grote stap.5 opmerkingen:

 1. Amaai Eva,

  Chapeau dat je dat stoeltje niet tegen de muren hebt gegooid...
  We duimen heel hard dat die stamceloogst goed mag verlopen!

  groetjes,

  Miet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. duimpjes omhoog dat de vakantie kan doorgaan
  dikke chapeau voor jullie om de kalmte te bewaren
  en ne dikke knuffel van kobe en jens voor flinke jenne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dikke knuffel van Miley xx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. de dagzaal... je moet er geweest zijn
  om te weten hoe diep de zuchten er kunnen gaan...

  als er morgen weer alleen een kleuterstoel vrij is
  en/of als de kleuterklastijd het toelaat
  dan zoekt ge maar 'hogere sferen' op
  (al blijf je daar misschien liever nog wat weg...):
  ik heb net moelleux'kes gebakken
  een beetje voor het thuisfront
  maar ook een beetje om mee te nemen
  om morgen te delen
  in de 'zetels der zuchtende moeders';
  er is daar altijd nog een plaatske vrij ;-)!
  (ik zal ze in een Avapotteke in de koelkast onder het koffiemachine zetten: kunt ge er bij weinig tijd sowsieso eentje komen uitpakken om beneden op een kleuterkruk op te lepelen)

  veel groeten!
  H

  BeantwoordenVerwijderen
 5. klinkt aanlokkelijk!
  Als ik er morgen niet geraak, zie je me maandag wel komen.
  Ik zie je dan wel in 'de zetels der zuchtende moeders' (een hele mooie trouwens)
  Dat is, als jullie re dan nog zijn? Je weet maar nooit. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen